Tagtik

Vandenbroucke spreekt zich uit over uitnodigingen boosterprik

Het is de ambitie van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om voor eind januari het merendeel van de volwassenen in België die derde prik gegeven te hebben. Dat zei hij op Radio 1. “Misschien dat nog een miljoen mensen pas in februari uitgenodigd wordt, maar het gros zal voor eind januari al een uitnodiging gekregen hebben.”

De versnelling van het toedienen van de boosterprik komt er dus zeker. Tegen eind januari wil minister Vandenbroucke de meerderheid van de volwassen Belgen uitgenodigd hebben voor zo'n boosterprik. Maar is dat niet te laat gezien de snelle verspreiding van omikron? “Neen”, vindt de minister. “Wij denken dat niet. Je mag die booster niet te snel geven. Na zes maanden is een goed moment, dan heb je het langst de extra impact ervan. Maar als je te maken krijgt met omikron en je weet dat de booster daar beter tegen werkt, dan heb je een argument om dat een beetje te versnellen. Na vier maanden krijgen volwassenen die derde prik daarom al.” De minister nodigt iedereen daarom uit zich in te schrijven op de reservelijst van QVax. “Dan krijg je een uitnodiging wanneer er plaats is of iemand wegvalt.”

VDB benadrukte ook dat de boosterprik erg effectief is tegen de omikronvariant. “We hebben heel goede aanduidingen dat het effect er is. De bescherming tegen besmetting met symptomen verhoogt na toediening weer naar 70 à 75 procent. De verwachting op basis van wat we zien in laboratoria en in de realiteit is dat het risico op ernstige ziekte er ook zeer snel door vermindert.” Ondertussen zijn de vaccinfabrikanten bezig met aangepaste vaccins, op basis van de omikronvariant. “Ze zijn daarmee bezig en ik verwacht dat ze er tegen april of mei zullen zijn. Die zijn al besteld”, blikt Vandenbroucke vooruit.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren