Tagtik

Francken hekelt 'goedkope aanvalslust' van Vlaams Belang

N-VA-Kamerlid Theo Francken apprecieert dat Vlaams Belang openlijk de hand blijft uitsteken voor een Vlaamsnationalistische samenwerking, maar vindt haar strategie en retoriek verwerpelijk.

'Het Vlaams Belang pleit het luidst voor Vlaamsnationale eenheid, maar zit 24/7 op vinkenslag om ons genadeloos hard aan te vallen', stelt Francken op social media. 'Op zich niets mis mee om ons scherp en waakzaam te houden, dat kunnen we gebruiken. Maar ik stel voor dat ze toch intellectueel eerlijk blijven. Neem nu deze VB-campagne waarbij wij worden afgeschilderd als tweezakken, mensen die A zeggen maar B stemmen, in dit geval in het Europees Parlement', doet de burgervader van Lubeek zijn verhaal.

Uit een visual van Vlaams Belang op social media moet blijken dat enkel Vlaams Belang als Vlaamse partij voor pushbacks in het Europese migratievraagstuk is. Groen, PVDA, CD&V, Open VLD en Vooruit stemden tegen. Vlaams Belang beweert dat N-VA zich onthield. Francken hekelt deze desinformatie en geeft meer achtergrondinfo.

‘Het dossier waarover VB desinformatie verspreidt was een dossier over kwijting verlenen aan Frontex over de rekeningen van het jaar 2019. Dat wilt zeggen dat we de bestuurders ontslaan van verantwoordelijkheid. Door de problemen die Frontex had met Frontex-baas Leggeri, was er vertraging op die kwijting die in de commissie budgettaire controle (CONT) moet gebeuren.

Het amendement waarover Vlaams Belang het heeft was deze:
23 b. Points out that no Member State has the capacity to expeditiously process the thousands of applications of migrants in its territory, and that this necessitates pushbacks, particularly in cases of weaponised migration and in cases where migrants are travelling from a safe third country or hold a passport from a country that is considered safe;

Francken verklaart: 'N-VA heeft zich onthouden, net als onze hele fractie van de ECR trouwens, omdat het niet is omdat een lidstaat de administratieve verwerkingscapaciteit niet heeft, dat er moet worden overgegaan tot pushbacks. Pushbacks moeten in andere omstandigheden ook mogelijk zijn. We hebben zelfs voor het amendement gestemd om de wettelijke basis voor pushbacks uit te breiden:

23 e. Considers that the law, where needed, should be updated to render even more pushback legal;
Dit is al helemaal iets anders dan wat de banner van het VB wil doen geloven.
Ik denk niet dat ze met dergelijke dubieuze praktijken veel vrienden maken. Wel integendeel. Of ze vrienden willen maken in de Wetstraat is natuurlijk nog een andere zaak. In de oppositie is het altijd comfortabeler dan in de meerderheid', besluit Francken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren