Tagtik

Meteoriet van 14kg valt neer in zijn tuin: wat nu?

Op 7 november 2020 viel er een veertien kilo zware ijzermeteoriet op een privéterrein van Johan Benzelstierna von Engeström in het Zweedse Uppland. Maar deze ongelofelijke vondst betekende meteen het begin van een zware juridische strijd. Johan wilde de meteoriet die in zijn tuin viel uiteraard houden, maar dat was helemaal niet zo vanzelfsprekend als het in eerste instantie lijkt!

Geologen Andreas Forsberg en Anders Zetterqvist vonden de ruimtesteen op het privéterrein van Johan en besloten hem over te dragen aan het natuurhistorisch museum in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Maar Johan wilde de meteoriet zelf houden aangezien hij op zijn eigendom werd gevonden.

Na juridisch getouwtrek van meer dan twee jaar oordeelde het hof van beroep in Svea donderdag uiteindelijk dat het land waarop de meteoriet terechtkwam net als de ruimtesteen zelf ijzer bevat en dat de steen daarop “niet eenvoudig kan worden gescheiden van wat gewoonlijk als onroerende goederen wordt beschouwd”. Eenvoudig gezegd: de steen maakt deel uit van het land waar hij werd gevonden. “Net als andere stenen”, aldus rechter Robert Green.

Bijgevolg mag landeigenaar Johan Benzelstierna von Engeström dit unieke stuk houden.

(FVDV for Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren