Tagtik

Na 50 jaar wil hij niet meer uit de cel: "Ik wil een derde proces"

Pierre Defosse, de oudste Franstalige gevangene in België, gaat zijn 49e jaar achter de tralies in. Vandaag vraagt de man die gevangen zit voor het ontvoeren en vermoorden van jonge lifters om in de gevangenis te mogen blijven. 

De 70-jarige Pierre Defosse wil "een derde proces in de zaak van Nadine Renardy, een jong meisje dat in 1985 werd vermoord", aldus DH. Hoewel al zijn eerdere verzoeken om vrijlating zijn afgewezen door de strafuitvoeringsrechtbank, wil hij zijn cel niet meer verlaten. 

Hij heeft nooit om een volledige vrijlating gevraagd, maar wou wel eens wat 'verlof' kunnen nemen. Vandaag lijkt hij de buitenlucht op te geven, zowel met een elektronische enkelband als onder de vorm van een voorwaardelijke vrijlating. "Een vrijlating zou me ellendiger maken dan de gevangenis", zegt hij. Als er een nieuw proces komt, zou hij de volledige waarheid over de moord op Nadine Renardy vertellen, zo verklaarde hij, om "definitief mijn schuld of onschuld te bewijzen". 

In 1985 werd de toen 17-jarige Nadine Renardy ontvoerd in Waimes (een gemeente in de provincie Luik in België). Ze werd verkracht en daarna vermoord. Acht maanden later werden haar botten gevonden in het Grande Forêt de Saint-Hubert, in een naburige Belgische provincie. Twee mannen werden gearresteerd voor de misdaad: Jean Nyssen, die in hechtenis stierf, en Pierre Defosse. De zaak bracht destijds heel België in beroering. 

(HL with AsD/Source: DH/Le Soir/Illustration picture: Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren