Tagtik

Mijn 'Maai-Mei-Niet' gazon staat zo hoog! Wat nu?

We deden met zijn allen mee aan Maai Mei Niet, een campagne van Knack/LeVif, met de steun van Bond Beter Leefmilieu, het Ministerie voor Natuur, Velt en MijnTuinLab (KULeuven). Maar in juni willen sommigen onder ons toch al eens een tuinfeestje geven, of die lang beloofde bbq organiseren. Hoe zorgen we nu voor een mooi gemaaid gazon? Hier vijf tips!

- Maai gefaseerd: als het om een klein stukje gaat, kan je een handsikkel gebruiken om een eerste keer over te gaan. Voor grotere stukken kan je een bosmaaier gebruiken. Wat ook goed helpt om de eerste keer over je gras te gaan is op de achterste wielen van de grasmachine rijden (dus met de voorste wielen in de lucht). Desnoods laat je een tweede keer jouw grasmachine wat zakken. Nadien rijd je op de hoogste stand gewoon je gras af. Best laat je tussen elke maaibeurt een week. Elke week een ander stukje maaien zorgt ervoor dat je een habitat creëert voor allerlei beestjes.

-Ziet je gemaaide gras er wat geel uit? Dat mooie groene gras komt snel terug.

-Bemest niet want hierdoor geef je de bloemen in je gazon meer kansen. Ook de groei van je gazon zal vertragen. Indien je toch meststoffen wil gebruiken, kies dan voor organische meststoffen of een dun laagje goed verteerde compost. Gezonde, levende bodems houden veel meer water op.

-Denk aan de geboden voor een mooi gazon: maai je gras nooit te kort – maai om de 3 tot 4 weken en wissel kort en lang gras af – plant en zaai bloemen

-Wat als ik een robotmaaier heb? Stel deze dan zo in dat hij maar een stuk van je gazon maait.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren