Tagtik

Rusland durft prestigieuze nieuwe tank niet in te zetten in Oekraïne

De T-14 Armata is het nieuwe paradepaardje van het Russische leger. Maar de Russen durven de presitigieuze nieuwe tank momenteel niet inzetten in Oekraïne omdat hij te duur is en wel eens heel snel tot puin zou kunnen herleid worden. 

Volgens de Britten is Moskou bang voor “mogelijke reputatieschade” indien een dergelijk gevechtsvoertuig verloren zou gaan in de strijd. Oekraïne heeft immers sinds de invasie van de Russen in februari 2022 al 2.600 Russische tanks vernietigd.

De Russische wapenindustrie zegt dat de T-14 Armata “te duur” is om te vervangen. De tank zou tussen de 4,6 miljoen en de 8,3 miljoen euro kosten per exemplaar en dat is een pak duurder dan de oudere tanks die Rusland momenteel inzet aan het front.

De Britten menen verder dat de Russen ook terughoudend zijn door “de effectiviteit van de Oekraïense uitrusting en tactieken”, “de kwetsbaarheden van hun tankvloot die al zijn blootgelegd” en de vrees voor “reputatieschade” als er iets zou gebeuren met zo een geavanceerde tank.

(SR for Tagtik/Source: EPA - Mirror - HLN/Illustration: Kevin Schmid for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren