Tagtik

“Zelfs tijdens Koude Oorlog stonden we nooit dichter bij kernoorlog”

Sir Stephen Lovegrove, de nationale veiligheidsadviseur van het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt het Westen voor een nucleair conflict met China of Rusland als gevolg van “een verstoring van de onderlinge communicatie”.

Omdat er volgens Lovegrove steeds meer informele manieren waarop grootmachten met elkaar communiceren verdwijnen, stijgt de kans op escalatie steeds meer.

“Tijdens de Koude Oorlog kwamen de twee grote blokken – de Sovjet-Unie en de NAVO – tot een begrip van elkaars doctrine, maar dat begrip is er vandaag niet”, zei hij tijdens een toespraak voor het Center for Strategic and International Studies in Washington DC. “Het is onduidelijk wat men vandaag in Moskou en Peking wil, laat staan Pyongyang of Teheran.”

Lovegrove ziet het water en onbegrip tussen het Westen enerzijds en China of Rusland anderzijds steeds dieper worden.

“Tijdens de Koude Oorlog hadden we het voordeel van onderhandelingen en dialogen, waardoor we steeds beter begrepen wat de Sovjets wilden en konden, en vice versa. Beide blokken waren zeker genoeg van hun stuk zodat we niet per ongeluk in een kernoorlog belandden. Maar vandaag zijn die fundamenten er niet met andere landen die ons in de toekomst misschien zouden kunnen bedreigen – met name China.”

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren