Tagtik

“We zullen onze rekeningen niet meer betalen als we genegeerd worden”

In het Verenigd Koninkrijk moedigt de "Don't Pay UK"-beweging consumenten aan om te stoppen met het betalen van hun gas- en elektriciteitsrekening uit protest tegen de stijgende energieprijzen.

Nu de gas- en elektriciteitsprijzen vanaf 1 oktober met 80% stijgen, bereiden tienduizenden Britse gezinnen zich voor op een zeer moeilijke winter. Voor een gemiddeld huishouden zal het jaarlijkse tariefplafond inderdaad oplopen tot bijna 4.200 euro, ofwel een verdrievoudiging in vergelijking met de vorige winter.

Deze explosie van de energierekening zal voorlopig aanhouden tot in januari 2023 een jaarlijks plafond van 5.790 euro wordt ingevoerd voor de winter, en 6.950 euro in de lente.

Voor veel huishoudens is de grens van wat überhaupt haalbaar is helemaal bereikt en zal het aantal huishoudens dat als energiearm wordt beschouwd in het VK verdubbelen van 4,5 miljoen in 2021 tot 8,9 miljoen in oktober. Volgens prognoses van de Child Poverty Action Group zouden dat er in januari 2023 zelfs 15 miljoen kunnen zijn.

Naar aanleiding van deze aangekondigde ramp die de inwoners van het VK deze winter te wachten staat, voert een collectief van anonieme activisten campagne om de Britten aan te moedigen hun rekeningen niet meer te betalen als er geen maatregelen worden genomen om de verwachte prijsstijging over twee maanden te beperken.

"Miljoenen van ons zullen deze winter hun voedsel en rekeningen niet kunnen betalen. We kunnen het ons niet veroorloven om dit te laten gebeuren. We vragen om de rekeningen te verlagen tot een betaalbaar niveau. We zullen dan ook vanaf 1 oktober stoppen met betalen als we worden genegeerd."

De beweging werd aan het begin van de zomer gelanceerd en wordt nu al door meer dan 127.000 mensen gesteund. Doel: één miljoen van de 28 miljoen Britse huishoudens overtuigen.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: agences/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren