Tagtik

“Vernietiging van cultuur betekent vernietiging van identiteit”: Rusland verwoest het Oekraïense erfgoed

Sinds Rusland in februari 2022 zijn grootschalige invasie lanceerde, bedraagt ​​de schade die de aanvallende staat aan het Oekraïense culturele erfgoed heeft toegebracht 3,5 miljard dollar volgens schattingen van de UNESCO.

Rusland eigent zich massaal culturele eigendommen toe uit de bezette gebieden en neemt maatregelen om deze permanent te behouden. Er werden wetten aangenomen over de opname van Oekraïense museumexposities in de fondsen van Russische staatsmusea en over de ondeelbaarheid van museumcollecties. Sommige vertegenwoordigers van de Russische museumgemeenschap interpreteren de plundering van de meesterwerken als een poging om ze te redden.

Maar ondertussen herinneren hun Oekraïense tegenhangers ons eraan dat Rusland al eeuwenlang kunst uit hun land exporteert, gedreven door een vals gevoel van recht. Het internationaal recht beschouwt de ongeoorloofde export van culturele eigendommen en kunstwerken echter ondubbelzinnig als een overtreding.

Veel schilderijen uit Oekraïense collecties zijn al tientallen jaren in Russische musea te zien en bezoekers hebben vaak geen idee van de werkelijke herkomst van deze meesterwerken. Dit is de reden waarom Oekraïense onderzoekers middelen ontwikkelen die gericht zijn op de teruggave van verloren culturele eigendommen en kunstwerken.

Door een nieuwe Moskou-doctrine wordt elk voorwerp dat in een Russisch museum staat, tegenwoordig beschouwd als het onvervreemdbare eigendom van dit museum, ongeacht de herkomst ervan.

(Tagtik/Source: The Insider/Picture: Daveynin via Creative Commons under license CC BY 2.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren