Tagtik

Kan België zonder Russische olie?

De Europese Unie wil strengere sancties treffen tegen Rusland en een boycot van alle Russische olie is daar een van. Voor de ene lidstaat zijn de gevolgen van een dergelijke boycot al groter dan voor de andere. Hoe zit het met België? Kan het land zonder Russische olie?

België importeert zo'n 22 procent van zijn olie uit Rusland. "Dat is aanzienlijk, maar er is zeker nog genoeg andere olie beschikbaar op de wereldmarkt", zo vertelt professor internationale politiek en energie-expert Thijs Van de Graaf (UGent) in Het Nieuwsblad. Een geleidelijke invoering van een boycot op Russische olie zou daarom geen al te grote problemen moeten opleveren voor België.

Volgens de professor hebben landen in Centraal- en Oost-Europa die geen eigen haven hebben en nu nog sterk afhankelijk zijn van Russische olie wel meer redenen om zich ongerust te maken. Landen als Hongarije en Slovakije, maar ook bijvoorbeeld Berlijn en delen van Oostenrijk, krijgen logistieke problemen als olie moet worden aangevoerd via vrachtwagens in plaats van via pijpleidingen: een operatie die gezien het nodige volume haast niet te verwezenlijken is.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren