Tagtik

Geheim Oekraïens wapen klaar om Russische vliegtuigen te vernietigen

Nadat de Verenigde Staten in 2023 de ATACMS-raketten voor het eerst aan Kiev hebben afgeleverd, wacht Oekraïne nu ongeduldig op het sturen van een tweede salvo, dit keer met een maximaal theoretisch bereik van meer dan 300 km, vergeleken met 165 km voor de eerste, oudere raketten.

Het Army TACtical Missile System of de tactische grond-ballistische raket zou “Oekraïne in staat stellen verder binnen het Krim-schiereiland onder Russische controle toe te slaan”, aldus NBC News in februari.

In een interview met The Washington Post riep de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Verenigde Staten op om dit beslissende wapen dringend aan Kiev te leveren. De ATACMS-300-langeafstandsraketten zouden de ideale oplossing zijn voor het aanvallen van doelen op het grondgebied van de Krim, dat sinds 2014 door de Russen wordt bezet. Met name de vliegvelden waar de Russen vliegtuigen laten opstijgen die zijn uitgerust met precisiegeleide raketten die zware schade aanrichten aan de Oekraïense infrastructuur.

“Als Rusland weet dat we deze vliegtuigen kunnen vernietigen, zal het niet langer aanvallen vanuit de Krim”, hoopt Zelenski. "Het is net als met de maritieme vloot. We hebben ze uit onze territoriale wateren verjaagd. Nu gaan we ze uit de luchthavens van de Krim verjagen."

(SR with AsD for Tagtik/Source: L’Indépendant/llustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren