Tagtik

'Freya de walrus kreeg euthanasie: slachtoffer van populariteit en mensen'

Dierenartsen hebben euthanasie uitgevoerd op Freya, de grote walrus die al een tijdje rondhing in de haven van de Noorse hoofdstad Oslo. Dat deden ze volgens de overheid om de veiligheid van mensen te blijven garanderen én voor het welzijn van het dier zelf. Maar daar zijn veel dierenliefhebbers het niet mee eens.

Walrus Freya woog 680 kilogram en was een niet zo graag geziene gast geworden in de jachthaven van Oslo. Freya hield er immers van om even uit te rusten op de bootjes, maar met haar 680 kilogram aan lichaamsgewicht had ze per ongeluk al heel wat kleine boten doen zinken.

Er werden zelfs al verzekeringsclaims ingediend voor 'vandalisme'. Tal van booteigenaren zagen Freya dus als een ongewenste gast en wouden dat ze wegging

Wetenschappers wouden het dier graag op een houten platform dat aan een boot is vastgemaakt willen lokken, en zo wegslepen naar de noordelijke kust van Noorwegen. Maar dat bleek uiteindelijk te complex.

Freya steeds populairder
De Noorse autoriteiten dreigden ermee om walrus Freya te laten inslapen wegens het gevaar voor de toeschouwers en het dier zelf. Ondanks herhaalde oproepen aan het publiek om afstand te houden van de walrus bleef het zoogdier immers grote mensenmassa’s aantrekken. De overheid hield woord en besliste uiteindelijk om het dier afgelopen weekend te laten inslapen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren