Tagtik

Norris pakt Sprint pole

De regen was een spelbreker in de sprintkwalificatie van vrijdag in China, maar het was Lando Norris (McLaren) die vrijdagochtend als winnaar uit de bus kwam, voor Lewis Hamilton (Mercedes) en Fernando Alonso (Aston Martin).

De regen maakte de kwalificatiesessie voor de sprintrace in Shanghai gevaarlijk: het begon te druppelen aan het einde van QS2 en de regen viel met bakken uit de lucht in QS3. De eindsprint vond plaats op intermediate banden voor de tien deelnemers, waaronder de twee Saubers van Valtteri Bottas en Guanyu Zhou.

Op het natte en recentelijk opnieuw geasfalteerde asfalt werd het een festival van slippen en glijden, waardoor het gebrek aan grip op de eenzitters nog werd verergerd. Charles Leclerc was de eerste die van de baan ging, gelukkig zonder ernstige schade aan zijn Ferrari. Max Verstappen (Red Bull) kwam met de schrik vrij en zag zijn eerste twee tijden weggevaagd worden omdat hij van de baan ging.

Sergio Perez (Red Bull), Fernando Alonso (Aston Martin) en Lewis Hamilton (Mercedes) stonden om beurten bovenaan in het klassement. Het zag ernaar uit dat de zevenvoudig wereldkampioen de pole zou pakken, maar de officials verrasten op het laatste moment door een ronde van Lando Norris goed te keuren: die ronde was even eerder geannuleerd nadat hij vlak voor de start-finishlijn van de baan was gegaan. De stewards hadden eerst de ronde in kwestie geannuleerd en daarna de ronde erna, omdat ze dachten dat hij een tijdsvoordeel had behaald door van de baan te gaan. Daarom staat de piloot van McLaren op de pole voor de sprintrace op zaterdagochtend (start om 5.00 uur Belgisch/Nederlandse tijd).

De Brit staat voor zijn landgenoot Hamilton, Alonso en Verstappen, die als vierde eindigde. Daarna volgden Carlos Sainz (Ferrari), Perez, Leclerc, Oscar Piastri (McLaren), Bottas en Zhou.

(Fabrice Bosset/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren