Tagtik

Schilderij van 800 euro plots 570.000 euro waard

Het vroege 17e eeuwse schilderij 'De aanbidding der herders' zou naar verwachting 800 tot 1.600 euro opbrengen. Althans dat dachten de kunstkenners van veilinghuis Vendu in Rotterdam.

Groot was dan ook de verbazing toen na minutenlang bieden het schilderij voor maar liefst 570.000 euro de deur uitging. Een anonieme koper bood 440.000 euro voor het werk waarop een godsdienstig tafereel afgebeeld staat. Met de bijkomende kosten erbij geteld, wordt dit het astronomische bedrag van 570.000 euro.

Het veilinghuis had vooraf nochtans zijn voorzorgen genomen en een expert ingeschakeld. "Na een grondig onderzoek concludeerden ze dat het om een schilderij uit Bologna uit de 17e eeuw gaat. Het toeschrijven aan de meester Annibale Carracci, durfden ze niet", vertelt veilingmeester Arne Bonsaksen aan VRT NWS.

De anonieme koper bleek echter wel overtuigd dat 'De aanbidding der herders' van de hand van de Italiaanse meester Carracci kwam. Hij bood via telefoon mee en kon het werk uiteindelijk in de wacht slepen.

"Zo'n hoge prijs maken we niet vaak mee en zo'n groot verschil tussen het startbedrag en de verkoopprijs al zeker niet. Toch gebeurt het waarschijnlijk vaker dat iemand op een veiling een onontdekt meesterwerk ziet en dat voor een lage prijs aankoopt om het vervolgens te laten identificeren waarna het veel geld waard blijkt. Alleen gaat dat ongemerkt voorbij. Nu hebben 2 zulke mensen tegen elkaar op geboden en valt het wel op", geeft veilingmeester Arne Bonsaksen meer uitleg aan VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: veilinghuis Vendu)

Ook dit kan u interesseren