Tagtik

Begrotingstekort oplossen? Walen en Brusselaars aan het werk!

Nadat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een sneer kreeg van Franstalige politici die zeiden dat N-VA er niet in geslaagd was het begrotingstekort weg te werken, ging Van Overtveldt dieper in op de oorzaak van dat blijvende begrotingstekort.

"Mijn conclusie na vier jaar is dat de sleutel tot een structureel begrotingsevenwicht in dit land ligt op het niveau van de tewerkstelling. Voor elk procentpunt dat er in de tewerkstellingsgraad bijkomt, realiseer je voor de begroting 1 tot 1,5 miljard euro, omdat je meer mensen hebt die afdragen en je minder uitgaven hebt qua werkloosheidsuitkeringen", deelt de minister zijn analyse bij VRT en VTM.

Van Overtveldt stelt vast dat de werkloosheid nog veel te hoog ligt in Brussel en Wallonië. "Vooral daar ligt de tewerkstellingsgraad te laag. Die moet dringend omhoog. Het geeft volgens mij aan waar de echte problematiek ligt. We hebben vier jaar geprobeerd op de uitgaven te remmen en tegelijkertijd de belastingen te verlagen. Dat is een zeer moeilijke oefening die volgens mij alleen maar vol te houden is als de tewerkstelling positief evolueert en dus als er meer tewerkstelling komt in Wallonië en Brussel", besluit Van Overtveldt, die benadrukt dat hij het niet verwijtend bedoelt.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM - VRT/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren