Tagtik

Wie is de echte kopman van Ineos? Het lot heeft beslist

Het team van Ineos begon zaterdagochtend met vier potentiële kopmannen aan de Tour, maar na het eerste weekend zijn er nog maar twee over. Wie daarvoor zorgde? Pech en een onvoorzichtige toeschouwster. Andere kopmannen en outsiders hebben al veel tijd verloren.

 

Bijna 48 uur na de eerste grote massale valpartij in deze Ronde van Frankrijk, veroorzaakt door een onbewust gedrag van een toeschouwster, hebben de organisatoren van de Tour beslist om klacht neer te leggen tegen deze dame die verantwoordelijk was voor de grote valpartij op 45 kilometer van de finish waarbij een hele hoop renners tegen de vlakte ging. ASO wil met de klacht ervoor zorgen dat het spektakel dat de renners te bieden hebben, niet wordt verknald door "ontoelaatbare handelingen van een kleine minderheid van toeschouwers".

Opgaves in overvloed

De eerste grote valpartij werd nog gevolgd door een tweede, op 10 km van de finish: de Duitse Jasha Sütterlin (Team DSM), de Litouwse kampioen Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), de Fransman Cyril Lemoine (B&B Hotels-KTM) en de Spanjaard Marc Soler (een belangrijke pion binnen het team van Movistar) moesten de strijd staken. Ook andere renners waren er slecht aan toe, zoals Chris Froome (Israel StartUp Nation) of de Zwitser Marc Hirschi (UAE).

Minder opties voor Ineos

Het team van Ineos beschikt na dit weekend over minder opties en de taken lijken makkelijker te zullen worden verdeeld: Carapaz is de eerste Grenadier in het algemeen klassement (18e), op 31 seconden van Van der Poel, maar op slechts 18 seconden van de twee Slovenen, Pogacar en Roglic. Gerraint Thomas (20e) is al iets verder teruggeslagen en moet al 10 seconden toegeven op zijn ploegmaat uit Ecuador, na twee zeer moeilijke aankomsten bergop.

Richie Porte (43e op 03.08) en Tao Geoghegan Hart (96e op 09.31) waren het slachtoffer van een oude Tourwijsheid: je wint de Tour niet op de eerste dag, maar je kunt hem er wel al verliezen. De Australiër en de Brit zullen zich moeten tevredenstellen met een rol in steun van de twee mede-kopmannen. Zij zullen woensdag in de tijdrit in Laval kunnen beslissen wie de absolute kopman wordt.

Ook outsiders al op achterstand

De eerste twee etappes hebben al tijdverlies opgeleverd voor enkele outsiders zoals Guillaume Martin (Cofidis), nu al op 02.07, Miguel Angel Lopez (Astana) op 02.22, Simon Yates (Team Bike Exchange) op 05.11, Michael Woods (Israel Start-up Nation) op 09.07 of ... Chris Froome (Israël Start-up Nation) die al op 26.08 staat.

(DC/picture : Free-Aero-Race)

Dirk Coppens

Dirk Coppens

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren