Tagtik

De paradox Aston Villa: kandidaat voor de Champions League, kwetsbaar op corners

Aston Villa staat na 27 speeldagen vierde in de Premier League en is kandidaat voor een rechtstreeks ticket voor de Champions League. Aston Villa vertoont dit seizoen echter een verlammende zwakte op hoekschoppen. Eye of the Game ontcijfert wat er aan de hand is...

In het voetbal maken details vaak het verschil tussen overwinning en nederlaag. Als je goed kijkt naar Aston Villa in het huidige seizoen van de Premier League, valt één specifieke zwakte op: de kwetsbaarheid van de ploeg van Unai Emery bij hoekschoppen. Verrassend genoeg moest het team al tien tegendoelpunten uit hoekschoppen van de tegenstander incasseren en geen enkele ploeg in de Premier League doet slechter. Wat deze statistiek nog opmerkelijker maakt: geen enkel tegendoelpunt uit hoekschop werd met een kopbal gemaakt. Bijzonder uitzonderlijk in het moderne voetbal.

Elk tegendoelpunt bij deze corners blijkt er te komen door een gebrek aan concentratie, tactische fouten of simpelweg pech. Zo konden Dominik Szoboszlai en Mohamed Salah tijdens de wedstrijd tegen Liverpool op 3 september 2023 scoren uit situaties die begonnen met een corner. Op dezelfde manier hebben teams als Tottenham, Brentford, Manchester United, Newcastle en meer recentelijk Luton deze zwakte van Aston Villa uitgebuit.

Deze doelpunten kwamen er op verschillende manieren: een afstandsschot, een rebound, een volley en zelfs een afgeweken bal. Het wordt dus duidelijk: Aston Villa heeft het soms moeilijk om uit te verdedigen. De verdeling van het aantal tegendoelpunten laat immers een zorgwekkende trend zien: de meeste tegendoelpunten komen van rechts (9). Er is dus ruimte voor verbetering in de tactische instelling of in de concentratie van de spelers op deze kritieke momenten.

Deze tegendoelpunten laten zich ook voelen in het klassement van Aston Villa in de Premier League. De tien tegendoelpunten uit corners hadden een directe impact op de eindscore in verschillende belangrijke wedstrijden en zo verloor de club uit Villa Park waardevolle punten in de strijd om het klassement.

Nederlagen tegen Liverpool, Manchester United en Newcastle, waar hoekschoppen een cruciale rol speelden, kostten Villa bijvoorbeeld niet alleen telkens drie punten, maar hadden ook een impact op het teammoreel. Aston Villa bevindt zich nu in een minder gunstige positie dan ze hadden kunnen zitten. Een duidelijk teken van het cruciale belang van deze ogenschijnlijk geïsoleerde momenten gedurende het hele seizoen. Als trainer Unai Emery erin slaagt deze kwetsbaarheid te verbeteren, kan de ploeg in de ranglijst nog opklimmen. Eens te meer een bewijs dat details het lot van een team kunnen bepalen in een competitie die zo spannend is als de Premier League.

 

De achilleshiel van Aston Villa? Hoekschoppen waarbij ze 10 tegendoelpunten incasseerden, zonder één kopbaldoelpunt. (© Eye of the Game)

 

De reeks tegendoelpunten onderstreept een grote tactische uitdaging voor de technische staf van Aston Villa. Naarmate het voetbal zich blijft ontwikkelen, worden aanpassingsvermogen en het reageren op zwakke punten cruciaal voor het succes van een team. Voor Aston Villa zal het vinden van een oplossing voor deze kwetsbaarheid de sleutel zijn om het tij te keren en te voorkomen dat dit zwakke punt hun seizoen gaat bepalen. Het antwoord zou wel eens kunnen liggen in een combinatie van een betere tactische voorbereiding en een niet-aflatende concentratie op de stilstaande fases.

Zondag, als Tottenham om 14.00 uur Villa Park op bezoek komt, kunnen de Villans alvast proberen om zich niet meer te laten verschalken bij een hoekschop van de tegenstander.

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

EYE OF THE GAME analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te creëren die het spelpatroon van elke club ontcijferen en met zekerheid de sterke en zwakke punten van de spelers in 37 kampioenschappen identificeren. Ten dienste van de media, clubs en spelersagenten, is EYE OF THE GAME een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.



Ook dit kan u interesseren