Tagtik

Waalse wetenschappers roepen op om corona-aanpak volledig om te gooien

Woensdag vindt opnieuw een Overlegcomité plaats en drie Franstalige wetenschappers roepen de politici daarom nu op om dringend het geweer van schouder te veranderen.

Drie Franstalige wetenschappers schrijven in een open brief dat de aanpak van de coronacrisis anders moet kunnen in ons land. In plaats van de jojobeweging te maken waarin sectoren de ene keer mogen openen en een tijd later weer moeten sluiten, denken epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkhir (UZ Sint-Lucas, Woluwe) aan het toekennen van een “covid safe”-label op basis van een aantal parameters, zoals goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskerdracht. Dat stellen ze voor in hun open brief die in de krant Le Soir werd gepubliceerd.

De wetenschappers stellen dat we momenteel op een scharniermoment zitten, gezien de vele lockdownfeestjes en samenscholingen, en dat het dus anders moet. "Als we niets ondernemen en zo voortdoen, vrees ik dat er meer protestacties komen, met meer repressie en mogelijk meer geweld tot gevolg", zegt professor Clumeck in Terzake. In plaats van vast te blijven zitten in de logica van lockdowns, pleiten de Franstalige wetenschappers ervoor om te kijken naar de mogelijkheden, die geleidelijk de sloten die nu op onze vrijheden zitten kunnen losmaken. Concreet denken ze dat een “covid safe”-label voor zaken een oplossing kan zijn.

De voorstellen van de drie Franstalige wetenschappers kunnen niet alleen op de steun rekenen van de Franstalige federale meerderheidspartijen (PS, MR en Ecolo), ook verschillende Vlaamse burgemeesters vinden hun ideeën verfrissend.

(Skwadra by Tagtik/Source: Le Soir - Terzake/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren