Tagtik

Geen jacuzzi's meer op top Mont Blanc

De Franse president Emmanuel Macron maakte bekend dat de top van de Mont Blanc voortaan alleen nog maar begaanbaar wordt voor serieuze sporters. Te veel grappenmakers nemen immers onnodige risico's met absurde stunts. Zo heeft de burgemeester van Saint-Gervais, de gemeente waar het hoogste gedeelte van de berg in ligt, de afgelopen maanden 'idioten die roeimachines, jacuzzi’s, jonge kinderen en hun hond mee naar boven slepen' zien passeren op de berg.

Een Brit wilde niet zo lang geleden zelfs met een roeimachine de Mont Blanc op om geld in te zamelen voor veteranen van de marine. Op 500 meter van de top, die op bijna 5000 meter hoogte ligt, kon hij het 26 kilo zware gevaarte echter niet meer tillen. Hij besloot het apparaat achter te laten. De burgemeester van Saint-Gervais moest dan maar een helikopter inschakelen om de machine naar beneden te krijgen. Hij stuurde de rekening van 1.800 euro naar de Britse regering, die haar excuses aanbood. Diezelfde dag namen Duitse klimmers hun hond mee naar boven. Het dier overleefde de barre tocht, maar kwam met bebloede poten beneden. Ook nam een groep Zwitsers een jacuzzi mee naar boven om daar een foto te maken in badkleding met drank, was een Rus van plan met zijn zoon van tien de berg op te gaan en organiseerde een kledingmerk een optreden met zangeres Zaz. De maat was vol voor de burgemeester. Hij schreef een brief naar zijn partijgenoot Macron om strenge regels te eisen.

De burgemeester stelde voor de top van de berg alleen nog maar toegankelijk te maken voor serieuze klimmers en langlaufers. Ook vroeg hij om boetes voor degenen die de regels overtreden, want nu kan iedereen ongestraft capriolen uithalen op ‘het dak van Europa’. Volgens Le Parisien maakt Macron bekend dat alleen serieuze klimmers en wandelaars nog naar de top mogen. Wie de regels overtreedt, wordt voor 135 euro op de bon geslingerd.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren