Tagtik

Leider van de huurlingen is cultfiguur geworden voor Russische tieners

Het is tien maanden geleden dat Yevgeny Prigozhin een mislukte opstand leidde tegen de Russische militaire heersers en acht maanden geleden dat hij omkwam bij een vliegtuigongeluk nabij Moskou.

Om ervoor te zorgen dat de Wagner-groep nooit meer een poging tot staatsgreep zou ondernemen, consolideerde het Kremlin zijn controle en verlegde de activiteiten van de groep naar Mali. Hoewel Prigozhins naam zelden voorkomt in de staatsmedia of in het officiële publieke debat, hebben de autoriteiten hem niet verboden zoals ze wel deden met pro-Oekraïense slogans of symbolen die verband houden met de oppositie.

Als gevolg hiervan is de moorddadige huurlingenleider een cultfiguur geworden onder Russische tieners die naar hem opkijken. Meduza sprak met deze jongeren, en liet de jonge Alexander aan het woord.

"Prigozhin komt overeen met het archetype van de bedrieger. Hij is vriendelijk, maar tegelijkertijd doet hij de dingen op zijn manier", legt de 18-jarige Siberiër, die tot de fans behoort van de oprichter van de Wagner-groep, uit. Hij verzamelt de wapens en insignes van de Wagner Group en draagt ​​ze in het openbaar; volgens hem lokken ze vrijwel nooit een negatieve reactie uit.

Alexander raakte voor het eerst geïnteresseerd in politiek in 2020, toen hij na het lezen van Marx besloot te vechten voor "gelijkheid en gelijke rechten". Ook hij sympathiseerde een tijdlang met het Russische nationalisme, maar vond dat uiteindelijk teleurstellend.

Tegenwoordig beschouwt hij Vladimir Poetin en Donald Trump als de beste hedendaagse politici. Hij gelooft dat Poetin ervoor zorgt dat andere landen niet “op Rusland kunnen trappen” en dat Rusland onafscheidelijk is van zijn huidige heersende autoriteiten.

(SR and FM for Tagtik/Source: Meduza/Photo: Public domain)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren