Tagtik

De eerste slachtoffers van het winteruur

Komende zaterdag gaan we over naar het winteruur. Dat betekent een uurtje meer slaap én bijgevolg zal het vanaf zondagavond een uur vroeger donker zijn door de uursverandering.

In de jaren '70 werd deze maatregel om economische redenen ingevoerd, de regering wou immers op deze manier de elektriciteitsconsumptie beperken. Deze maatregel blijft echter jaarlijks voor heel wat ongemakken zorgen. Bijgevolg ijveren verschillende Euro-parlementariërs voor de afschaffing van de uurswijziging.

Onder meer de verkeersveiligheid lijdt onder de overgang van zomeruur naar winteruur. Het aantal voetgangers dat zwaargewond raakt of sterft bij een verkeersongeval stijgt immers tijdens de avondspits. De zwakkere verlichting en de vermoeidheid zorgen ervoor dat deze periode gevaarlijker is. Dat blijkt uit cijfers van het VIAS, het vroegere BIVV.

Het statistiekenbureau onthult dat het aantal ongevallen waarbij voetgangers betrokken zijn, in de periode oktober-november met maar liefst 31 procent stijgt. In deze categorie stijgt het aantal zwaargewonden en verkeersdoden met maar liefst 57 procent.

"Door de verminderde zichtbaarheid door de uursverandering, kan de impact bij een verkeersongeval groter zijn. Sommige bestuurders zien voetgangers minder snel en remmen bijgevolg te laat of zelfs helemaal niet", reageert het VIAS, dat oproept tot extreme voorzichtigheid in deze periode.

(FvE and Skwadra by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren