Tagtik

Piloot laat kinderen toestel besturen: vliegtuig stort neer en 75 doden

De tragedie van Aeroflot-vlucht 593 van 23 maart 1994, onderweg van Moskou naar Hong Kong, is deze week opnieuw opgedoken in verschillende media en op sociale media. Deze herinnering komt er omdat het intussen dertig jaar geleden is dat de crash plaatsvond in Russisch Siberië.

De dertig jaar oude catastrofale crash, waarbij alle 75 passagiers aan boord om het leven kwamen, vond plaats tijdens de eerste internationale vlucht van het vliegtuig nadat piloot Yaroslav Vladimirovitsj Kudrinski zijn kinderen toestemming had gegeven de cockpit te betreden.

Zijn 13-jarige dochter Yana en de 15-jarige zoon Eldar zaten om de beurt in de stoel van de piloot. Eldar drukte echter per ongeluk op wat knopjes en zorgde er eigenhandig voor dat het stuurautomaatsysteem uitgeschakeld werd waardoor het vliegtuig een scherpe bocht maakte. Ondanks Kudrinsky’s pogingen om in te grijpen, kwam het vliegtuig in een neerwaartse spiraal terecht.

Terwijl de situatie escaleerde, schreeuwde de piloot tegen zijn zoon en spoorde hij hem aan de het stuur los te laten en weg te gaan. "‘Eldar, ga weg. Ga naar achteren, ga naar achteren Eldar! Je ziet het gevaar, nietwaar? 'Ga weg, ga weg Eldar! Ga weg, ga weg. Ik zeg je dat je weg moet gaan", onthult het Britse LADbible.

Te midden van de chaos had Kudrinsky moeite om de controle over het vliegtuig terug te krijgen, en voor hij het goed en wel besefte was het al te laat. ‘Ga nu weg, alles is normaal. Trek voorzichtig omhoog. Voorzichtig! 'Zachtjes zeg ik', had hij gezegd. Het vliegtuig stortte neer in het Kuznetsk Alatau-gebergte in Zuid-Rusland aan een snelheid van zo'n 260 km/u.

Na de crash hebben onderzoekers de zwarte doos van het vliegtuig teruggevonden, die een angstaanjagend inzicht gaf in de laatste momenten van vlucht 593. De opname legde de  commando's van Kudrinsky vast en de verwoede poging om het vliegtuig opnieuw te stabiliseren vóór zijn tragische afdaling. Ondanks de inspanningen van de piloot om passagiers gerust te stellen, eindigde de vlucht slechts twee minuten en zes seconden na het uitbreken van de crisis in een verwoestende situatie. Alle 75 passagiers aan boord kwamen om het leven, waaronder ook de piloten en kinderen van de piloot.

(FVDV for Tagtik/Source: News 18 - Ladbible/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren