Tagtik

Bioboeren krijgen 8 hectare grond van schenkster

Een onbekende vrouw, Geneviève, schenkt maar liefst 8 hectare grond aan de Vlaamse bioboeren. Ze heeft het stuk ooit geërfd van haar familie, maar ze doet er niets mee. Daarom geeft ze het aan De Landgenoten, een stichting die landbouwgronden koopt met giften en die ter beschikking stelt van bioboeren.

Bioproducten zitten al een tijdje in de lift. Dat blijkt ook uit het aantal biolandbouwers in Vlaanderen. Die zijn in tien jaar tijd maar liefst verdubbeld tot 562. In 2019 kwamen er nog 9 procent biolandbouwers bij, dat blijkt uit cijfers uit het nieuwe biolandbouwrapport. Wanneer het op een totale schaal wordt bekeken blijft het echter een niche. Amper 1,4 procent van al het Vlaamse landbouwareaal is van een bioboer. Dat komt onder meer omdat de prijs van landbouwgrond zo hoog is dat belemmert jonge boeren.

Daarom schenkt de onbekende Geneviève 8 hectare aan De Landgenoten. De enige voorwaarde is dat de boeren voor de lokale gemeenschap en de korte ­keten produceren. Dankzij de schenking komt het areaal van De Landgenoten op 25 hectare. Op de geschonken 8 hectare in het West-Vlaamse Ichtegem zijn al twee bioboeren aan de slag: Ruth van Bloom teelt ­biobloemen en Renaat van ’t Reigershof teelt er voer voor zijn geiten.

De Stichting is nog wel op zoek naar 38.000 euro om de schenkingsrechten te betalen. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard)

Glenn Plessers

Glenn Plessers

Digital Marketing - Journalism

Ook dit kan u interesseren