Tagtik

Ze dachten dat ze in Dubai gingen werken, maar werden door het Russische leger naar het front gestuurd

Het leger van Moskou heeft voortdurend nieuwe mankracht nodig. Daarom voert het Kremlin wereldwijd wervingscampagnes. In India werden zelfs mannen aangeworven zonder dat er in hun contract één woord over oorlog voeren gerept wordt. Ze dachten dat ze een job in Dubai hadden gevonden, maar in werkelijkheid worden ze door de Russen naar de hel van de frontlinie in Oekraïne gestuurd.

Op 27 februari werd door het dagblad The Hindu een onderzoek gepubliceerd waarin de werking achter deze misleidende rekruteringsmethode werd onthuld. De troepen van Vladimir Poetin zouden niet langer “tevreden” zijn met de Russische grenzen: “Recruiters gevestigd in Dubai zouden Indiërs hebben opgelicht door hen hoge salarissen en een paspoort te beloven.” Het gevolg? “Ongeveer twintig Indiërs zitten vast in verschillende grenssteden langs de frontlinies En minstens drie van hen werden “gedwongen” om samen met de Russen te vechten”, vertelt TF1 Info.

Een Indiase vertaler, die anoniem getuigt, legt uit dat hij heeft deelgenomen aan de rekrutering van 70 tot 100 Indiërs. “Elke grote stad heeft een rekruteringscentrum waar de gegevens van vreemdelingen worden verwerkt”, legt de man uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat op de hoogte was van deze aanwervingsprocedures, liet niet na de bevolking te waarschuwen: “Wij dringen er bij alle Indiase staatsburgers op aan voorzichtig te zijn en weg te blijven van dit conflict”.

Eenmaal aangekomen op Russisch grondgebied, om precies te zijn in Moskou, zouden deze nieuwe rekruten hebben geleerd wapens te gebruiken en vervolgens naar het front zijn gestuurd. The Hindu bericht: “Vijf Indiërs zeiden dat ze reageerden op video’s waarin Russische banen voor ‘legerondersteuning’ werden gepromoot, waarbij ze zo’n 1200 dollar per maand beloofd kregen. Niemand had militaire ervaring. De video's zijn op YouTube, Instagram en TikTok geplaatst onder de naam BabaVlogs, ook bekend als Faisal Khan, een wervingsagent gevestigd in Dubai. “

In een van de video’s die op de netwerken worden uitgezonden, biedt de rekruteringsagent een ‘ondersteunende’ baan aan het Russische leger aan in ruil voor 3.600 dollar, waarbij wordt gespecificeerd dat de rekruten niet hoeven te vechten. Ze zouden dienen om de verwoeste gebouwen op te ruimen, de wapenkamers te onderhouden en na een jaar dienst in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning. De Russen gaven hiermee ijdele hoop aan werklozen, arbeiders en arme boeren, en nu dragen ze een Russisch legeruniform en is hun leven in gevaar.

(Tagtik/Source: TF1 Info/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren