Tagtik

Russische spionnen schieten in actie op Europees grondgebied

Russische spionage trok de afgelopen dagen de aandacht naar zich toe door het onderscheppen van een privégesprek tussen Duitse officieren. Na enkele bittere mislukkingen van de inlichtingendienst van het Kremlin gingen de spionnen in de aanval.

Tijdens het eerste jaar van de oorlog tegen Oekraïne werden Russische spionnen, die onder diplomatieke dekking werkten, op grote schaal verdreven van Europees grondgebied, een vruchtbare voedingsbodem voor spionage (met honderden geregistreerde agenten). Een uitzetting die niet zonder gevolgen bleef voor de Russische operaties. Le Soir meldt dat “de inlichtingendiensten, de GRU voor de militaire inlichtingen, de FSB-erfgenaam van de beroemde KGB en de SVR voor de buitenwereld, ook notoir het Oekraïense verzet hebben onderschat na de invasie van 24 februari 2022.”

Bovendien waren degenen die “Russische spionnenmeesters” werden genoemd, in juni 2023 niet in staat de muiterij tegen Moskou te dwarsbomen, die was geïnitieerd door de baas van de Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin.

Maar…. Volgens Andreï Soldatov, een Russische journalist geciteerd door Le Soir, zijn de Russische geheime diensten erin geslaagd zichzelf te verenigen en zijn we nu getuige van steeds meer operaties die in Europa worden uitgevoerd: desinformatie, liquidaties of exfiltraties van agenten, het gaat om topspionage. Het is duidelijk dat de Russen een enorme inspanning leveren om hard, georganiseerd en genadeloos toe te slaan op Europese bodem. De successen van de afgelopen weken kunnen eigenlijk niet in stilte worden genegeerd. In februari bevestigde de Oekraïense president Volodymyr Zelenski zelfs dat zijn tegenstander de plannen voor het Oekraïense tegenoffensief van 2023 in beslag had genomen “voordat het zelfs maar begon, en dat de mislukking daarvan Oekraïne een zware klap toebracht.”

Nog een overwinning? Een vertrouwelijke videoconferentie van ongeveer dertig minuten tussen Duitse officieren, uitgezonden op 1 maart via Webex. Ze bespraken de mogelijke verzending van Taurus-langeafstandsraketten naar Kiev. “Deze nieuwe episode veroorzaakte onrust onder de bondgenoten van Berlijn en veroorzaakte een staatsschandaal in Duitsland.”

Vandaag de dag vormt de Russische inlichtingendienst meer dan ooit één van de topprioriteiten van het Kremlin. Laten we ook niet vergeten dat aan het hoofd van het land een voormalige KGB-agent staat die in de jaren tachtig in Oost-Duitsland was gestationeerd.

(Tagtik/Source: Le Soir/Illustration: Unsplash)

 

 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren