Tagtik

Rusland moet de oorlog winnen, en dringend!

De oorlog woedt nog steeds in Oekraïne (vooral aan het oostfront). Sommige experts geloven dat de troepen van Poetin het niet langer dan een jaar nog zullen volhouden, gezien het aantal soldaten en wapens dat beschikbaar is, en dat ze nog maar een paar maanden hebben om de oorlog te winnen. 

Meer dan twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel, worstelt het nog steeds om zijn doel te bereiken. Volgens experts "is het debat over een mogelijke Russische overwinning, vooral wat betreft de reserves aan manschappen en pantsers, erg verdeeld", zo staat te lezen bij de Franse krant Midi Libre.

Terwijl sommigen beweren dat het leger van Poetin nog twee of drie jaar kan standhouden (zoals eerder al werd aangegeven in een artikel in The Economist), zijn anderen pessimistischer. Journalist David Axe vertelde bij Forbes dat Rusland nog maar 12 maanden zou hebben om de oorlog te winnen. De klok tikt, legt hij uit: "Rusland gebruikt middelen die het niet kan vervangen". 

De journalist is ervan overtuigd dat de 60 miljard dollar aan Amerikaanse hulp, die nog steeds op zich laat wachten, "Oekraïne effectief in staat zou stellen om de Russische opmars van de afgelopen weken een halt toe te roepen. En daarna hun uitputtingsslag te hervatten", aldus Midi Libre. Als het op verdedigen aankomt, veroorzaken Oekraïense troepen meer schade aan Russische troepen dan andersom. 

Bovendien blijkt uit een studie van het Estse ministerie van Defensie dat "de schade die Rusland wordt toegebracht, d.w.z. de 1.000 doden of gewonden per dag, of de honderden tanks en pantservoertuigen die elk jaar worden vernietigd, de militaire plannen van het Kremlin in gevaar kunnen brengen". Volgens een Finse expert is 2024 de laatste belangrijke kans voor Rusland om vanuit militair oogpunt aanzienlijke winst te boeken in Oekraïne.

(PP with AsD/Source: Midi Libre/Illustration picture: Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren