Tagtik

Rus: “Ik liet me in mijn been schieten, zodat ik niet moest vechten”

Yevgeny, een Russische soldaat die deserteerde tijdens de oorlog met Oekraïne, vertelt anoniem bij AP en op social media hoe hij wegvluchtte van de gruwel die Vladimir Poetin zowel Oekraïeners als Russen aandoet. “Ik heb een schotwonde in mijn been. Ik had gevraagd aan een soldaat om te schieten, zodat ik niet meer moest vechten in de oorlog. Ik heb veel pijn gehad, maar het was mijn enige kans op een nieuw leven.” In Rusland loopt er alvast een strafrechterlijk onderzoek tegen hem, waardoor Yevgeni momenteel ondergedoken leeft.

Russische soldaten die het front hebben verlaten, vragen asiel aan bij andere landen, maar door hun banden met Rusland worden die verzoeken snel geweigerd in het belang van de veiligheid van hun land. 

Een rapport van The Associated Press meldt dat duizenden Russische soldaten de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Ze duiken onder, in afwachting van een positief antwoord voor hun vraag voor asiel in landen als Duitsland, Frankrijk en de VS. Dat meldt The Guardian.

Volgens onafhankelijke Russische media zijn sinds september 2022 al zo'n 7.300 gevallen van desertie aanhangig gemaakt bij de Russische rechtbanken. Een groep van Russische activisten die opereren vanuit Georgië, hebben al zo'n 26.000 Russen die hun militaire dienst willen ontlopen geholpen en zo'n 520 soldaten en officieren in actieve dienst helpen vluchten.

(SR and Fausto for Tagtik/Source: AP - X/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren