Tagtik

Poetin bedreigt: "Misdaad tegen betaling is tweesnijdend zwaard"

Vladimir Poetin zal niet rusten voor hij de daders én de opdrachtgevers van de bloedige aanval op de concertzaal zal gevonden en gestraft hebben.

Op 22 maart openden vier mannen het vuur in een concertzaal in Moskou. Ze schoten op de menigte en staken het gebouw in brand. Maar liefst 144 mensen kwamen daarbij om het leven en 551 anderen raakten gewond. De jihadistische groep IS (Islamitische Staat) eiste de aanslag op. De Russen pakten vier mannen op. De vier verdachten werden door de Russische autoriteiten geïdentificeerd als Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni en Muhammadsobir Fayzov. Zij verschenen reeds zwaar toegetakeld voor de rechtbank op beschuldiging van terrorisme. De mannen werden geïdentificeerd als staatsburgers van Tadzjikistan, aldus het Russische staatspersbureau Tass. In Rusland werden ook tien andere mensen gearresteerd die verdacht worden van medeplichtigheid aan de aanval.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de opdrachtgevers van de aanslag in Moskou openlijk gewaarschuwd dat ze zich nergens kunnen verbergen en dat ze zich zullen moeten verantwoorden voor hun daden. 

“Het is belangrijk om niet alleen de directe daders te identificeren, maar alle schakels in de keten, tot de opdrachtgevers van deze misdaad toe”, zei hij. “We zullen hen zeker te pakken krijgen.”

Volgens Poetin zullen de directe daders zich uiteindelijk wel tegen hun opdrachtgevers keren, als ze maar genoeg betaald krijgen. “Wie dit wapen tegen Rusland gebruikt, moet beseffen dat misdaad tegen betaling een tweesnijdend zwaard is”, zei hij. “Er bestaat niet zoiets als een betrouwbare misdadiger. Ze doen alles voor het geld. Alles kan gemakkelijk genoeg gekocht en verkocht worden, ook informatie. We zullen dus zeker te weten komen wie de opdrachtgevers van de aanslag waren.”

(SR for Tagtik/Source: Reuters - AFP/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren