Tagtik

"Oostenrijk is een paradijs voor Russische spionnen"

Het is een verhaal dat uit een spionagefilm lijkt te komen: een Russische mol heeft de Oostenrijkse autoriteiten jarenlang geïnfiltreerd.

Na zeven jaar onderzoek heeft de Oostenrijkse justitie zojuist zeven mannen opgepakt die betrokken waren bij een spionageschandaal voor Rusland. Egisto Ott, de belangrijkste mol, had zich weten in te werken in het hart van het veiligheidsapparaat.

Vijf jaar lang werkte inlichtingenofficier Egisto Ott op het hoogste niveau samen met de Russische geheime diensten. Zoals het persagentschap AP rapporteert, was hij onder andere direct betrokken bij de inbraak bij een Russische oppositiejournalist in Wenen. Hij vond het adres van de journalist en gaf het door aan de FSB, de Russische geheime dienst. Er werd ingebroken in het huis van de journalist en zijn computer en USB-sticks werden gestolen. Alles werd vervolgens naar Moskou gestuurd.

De spion in dienst van Rusland slaagde erin om informatie uit de Oostenrijkse politiedatabase te halen en zo informatie door te geven over meer dan 400 mensen, waaronder Russische dissidenten en tegenstanders van Vladimir Poetin.

Oostenrijk wordt zo geconfronteerd met het grootste spionageschandaal in decennia. Minister van Justitie Alma Zadik verklaarde dat haar land "een paradijs voor spionnen van over de hele wereld" was geworden.



(Fausto with FM/Source: Associated Press/Illustration picture: Peter Heeling/Stockio)
 

Ook dit kan u interesseren