Tagtik

Bewoners van het Paradijs zijn bang voor de installatie van langeafstandsraketten

Het eiland Ishigaki, ten zuiden van de Okinawa-archipel in Japan, is een waar paradijs op aarde. Het is ook een van de plaatsen die het Japanse leger heeft uitgekozen om zijn raketten te installeren.

De installatie van de 'Japanse Zelfverdedigingstroepen', de officiële naam van het Japanse leger sinds de Tweede Wereldoorlog, in Ishigaki werd in het jaar 2023 voltooid. 570 soldaten vestigden zich op het eiland, vergezeld van 270 leden van hun familie.

Met deze verhuis voltooide de Japanse regering de overdracht van haar strijdkrachten naar het zuiden, vooruitlopend op een mogelijk conflict met China.

Dit is de reden waarom Japan een reeks onderzee-rakketenwerpers met een bereik van 200 kilometer in de Okinawa-archipel heeft geïnstalleerd om aanvallen van 'vijandelijke schepen' te voorkomen zonder te specificeren dat ze uit China komen. Deze installatie leidde tot talrijke reacties van de bevolking, vooral in Ishigaki.

Tegenwoordig neemt de angst verder toe sinds de aankondiging deze maand door het Ministerie van Defensie van het project om land ten westen van het reeds bestaande kamp te verwerven. Voor deze aankoop was een bedrag van 75 miljoen euro begroot.

Aan de andere kant heeft de Japanse regering de versnelling van de bouw van langeafstandsraketten die op een afstand van 1000 kilometer kunnen toeslaan aangekondigd. Dit zou het mogelijk maken om bases op Chinees grondgebied rechtstreeks aan te vallen.

De locatie waar deze raketten vanaf 2025 zullen worden ingezet is nog niet bekend, maar de inwoners van Ishigaki vrezen doelwit te worden door de installatie van deze verschillende wapens.

"Er werden snel alleen militaire maatregelen genomen om een ​​mogelijke aanval vanuit China tegen te gaan. Als de zelfverdedigingstroepen zich ergens vestigen, breiden ze hun aanwezigheid alleen maar uit", verklaart Sachiko Fujii, lid van het protestcollectief tegen de installatie van het militaire kamp.

(SR and MYukio for Tagtik/Source: The Asahi Shimbun/Photo: Philippe Daman)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren