Tagtik

Zorgen gemuteerde superwolven in Tsjernobyl voor doorbraak in kankeronderzoek?

Rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl zwerven wolven en deze roedel lijkt volledig immuun te zijn voor de verhoogde radioactieve straling.

In Tsjernobyl vond in 1986 de grootste kernramp uit de geschiedenis plaats. De reactor ontplofte na een mislukte veiligheidstest en sindsdien is de directe omgeving rond de kernreactor een no go-zone. De natuur heeft het naburige stadje Pripjat en de hele omgeving rond de reactor opnieuw overwoekerd. De radioactiviteit is er immers veel te hoog om te leven, maar daar lijkt een roedel wolven geen last van te hebben.

De radioactieve straling is er ongeveer 11,28 millirem. Dat is ongeveer zes keer meer dan de menselijke veiligheidslimiet. De wolven die leven in de buurt van Tsjernobyl zijn zodanig geëvolueerd dat ze kunnen overleven in de zwaar radioactieve omgeving. Daar kwam de Amerikaanse biologe Cara Love achter. 

Omdat de wolven al enkele generaties in het gebied leven, hebben hun genen zich aangepast aan de omstandigheden met hoge radioactiviteit. En dat kan wel eens heel handige informatie zijn in de strijd tegen kanker.

De Amerikaanse biologe kwam er achter dat de dieren een immuunsysteem hebben dat vergelijkbaar is met dat van kankerpatiënten die een bestraling ondergaan. Bovendien zouden de wolven zelfs bepaalde genen ontwikkeld hebben die veerkrachtig lijken tegen een verhoogd risico op kanker. En dat is een baanbrekende vaststelling in kankeronderzoek.  Er wordt extra onderzoek aanbevolen naar hoe genmutaties bij mensen de kans op het overleven van kanker kunnen vergroten. Hierbij zou het script van bekende genmutaties veranderd kunnen worden.

Maar de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat het onderzoek ter plaatse in Tsjernobyl momenteel niet kan verdergezet worden.

(Tagtik/Source: Sky News - BBC/Illustration picture: Photo by Chris Ensminger on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren