Tagtik

Tientallen vrouwen en kinderen onthoofd aangetroffen in China: wat is er gebeurd?

Een paar maanden geleden hebben archeologen de site van Honghe in China opgegraven en deden ze een gruwelijke ontdekking. 

Op de archeologische vindplaats Hongue, in het noordoosten van China, zijn tientallen skeletten van vrouwen en kinderen ontdekt, die dateren van maar liefst 4.100 jaar geleden. Al deze skeletten zijn met elkaar verbonden door één bijzonderheid: ze hebben geen hoofden meer. Hun onthoofding getuigt op zijn zachtst gezegd van een ongebruikelijke praktijk, die “het teken zou zijn van gewelddadige conflicten tussen de stammen uit de oudheid”, aldus Futura-Sciences.

Wetenschappers die geconfronteerd worden met deze flagrante wreedheid, proberen het mysterie van deze onthoofdingen te achterhalen, in een poging om de geschiedenis beter te begrijpen. Was het een puur barbaarse daad, een ritueel of zelfs een gerichte aanval? In september publiceerde Archaeological and Anthropological Sciences een onderzoek waarin verschillende theorieën werden geopperd.

De vrouwen en kinderen zouden deze brutale aanval hebben ondergaan terwijl de mannen van de stam zich buiten het kamp bevonden. Bij hun terugkeer begroeven de mannen de slachtoffers in aparte graven, voordat ze voorgoed het gebied ontvluchtten. En als deze theorie waar blijkt te zijn, kunnen gelijkaardige gebeurtenissen niet worden uitgesloten: “Bepaalde volkeren van het neolithische China verwijderden het hoofd van een lijk voor rituele doeleinden. Onthoofding was voor de overwinnaar een manier om de ziel en levensenergie van de persoon die in de strijd omkwam, te assimileren, leert Futura-Sciences ons.

Zelfs vandaag de dag blijven de redenen voor dergelijk geweld onduidelijk. Onderzoekers zullen meer bewijs nodig hebben om de ene of de andere hypothese te ondersteunen en te bevestigen.

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Futura-Sciences/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren