Tagtik

Festivals en het grote gevaar van tinnitus!

Steeds meer jonge mensen lijden aan tinnitus, een parasitair geluid dat lijkt op een sissend of zoemend geluid dat het gehoor verstoort. Denk daar zeker eens aan in deze periode van festivals en openluchtconcerten!

Uit een universitaire studie blijkt dat 68,5% van de jongeren tussen 18 en 30 jaar al last heeft gehad van oorsuizingen. Bij 20% van hen is het probleem zelfs blijvend. De redenen voor dit fenomeen zijn niet moeilijk te identificeren. Jongeren omringen zich immers graag met lawaai: koptelefoons die permanent in hun oren zijn geschroefd, disco's, concerten en festivals, vooral in de zomer, zijn allemaal aanslagen op het gehoor.

De onderzoeker die gehoortesten deed bij 517 jongeren, onthult dat 15% van hen slechthorend is. Audioloog en onderzoekssponsor Hannah Keppler legt uit hoe deze schade ontstaat. "Elke cel in het oor zendt een bepaalde geluidsfrequentie naar de hersenen. Wanneer de cellen in het oor worden gestimuleerd door te veel geluid of beschadigd raken, compenseren de hersenen door extra geluid te creëren: tinnitus."

De resultaten van het onderzoek zijn alarmerend volgens Hannah Keppler. Het wordt ongetwijfeld de hoogste tijd dat jongeren zich bewust worden van het risico van deze losbandigheid van de decibel... In deze periode van festivals en openluchtconcerten is er maar één advies: bescherm je oren!

(Skwadra and JaG by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren