Tagtik

Van Grieken wil Vlaamse frontvorming

Gisteren al hield het Vlaams Belang zijn 11 juli-viering in Kortrijk. Tijdens zijn toespraak haalde voorzitter Tom Van Grieken uit naar de twee belangrijkste N-VA'ers, Vlaams minister-president Jan Jambon en voorzitter Bart De Wever. Nog in zijn toespraak ijverde Van Grieken voor een Vlaamse frontvorming.

Van Grieken hoopt dat De Wever de animositeit ten aanzien van het Vlaams Belang laat varen, "net zoals de N-VA-kiezer dat vraagt", om "de gemeenschappelijke Vlaamse doelen eindelijk te realiseren. Want ofwel slagen we samen, of falen we apart", klinkt het hard. 

"Met veel poeha werd Jan Jambon of 'Sterke Jan' aangekondigd als minister-president. En we moeten toegeven: aanvankelijk maakten de straffe woorden en het stoer lijkende regeerakkoord een positieve indruk. Des te groter was onze teleurstelling wanneer 'Sterke Jan’'vermolmde in 'Slappe Jan'. De Vlaamse Regering werd een flauw aanhangsel van de federale regering en mat een slaafse houding aan ten aanzien van de Vivaldi-partijen Open Vld en CD&V. Tijdens de coronacrisis toonde Jambon geen enkele aanstalten om de Vlaamse bevoegdheden autonoom in te vullen. Geen enkel veto werd gebruikt. En ook nu is geen ambitie te vinden. De communautaire leegheid van deze Vlaamse Regering is stekend pijnlijk voor elke flamingant.", zegt Van Grieken.

Niet alleen Jambon kreeg het hard te verduren tijdens de toespraak van Van Grieken. "Wat bezielt De Wever wanneer hij keer op keer samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit om in één adem samenwerking met de PS voorop te stellen?", vroeg Van Grieken zich luidop af.

"Vroeger zei De Wever dat een stem op het Vlaams Belang een stem was op de PS – maar het omgekeerde is waar: stem op deze N-VA en je krijgt gratis de PS erbij.", vervolgde Van Grieken. "N-VA was eerst de partij voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Dan werd het de partij van het confederalisme. Daarna zei de partij: 'een Belgische regering zonder de PS is een staatshervorming op zich'. Nu wil het een regering met de PS. Stop toch deze auto-sabotage. Laten we niet langer elkaar uitsluiten, maar de deur openzetten voor samenwerking, en de kiezer eindelijk geven wat hij al zo lang vraagt. Laten we samen dat originele en juiste idee realiseren: een vrij Vlaanderen, dat baas is over de eigen centen en toekomst. Een onafhankelijk Vlaanderen.", besloot hij. (Skwadra by Tagtik/Source: PAL NWS)

Ook dit kan u interesseren