Tagtik

"Slechts 15 procent van Russen steunt de oorlog"

Elena Kostyuchenko, een Russische oppositiejournaliste, koos ervoor om haar land op 24 februari 2022, de eerste dag van de invasie, te verlaten om verslag gaan uitbrengen over het conflict. Kort na haar aankomst in Oekraïne moest ze al vluchten om te ontsnappen aan een moordaanslag die volgens haar bevolen werd door de pro-Russische Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, meldt ze aan ‘France 24’.

Tegenwoordig zet ze haar onafhankelijke onderzoekswerk voor de media “Novaïa Gazeta” en “Meduza” voort om de Russische propaganda te bestrijden, maar ook om bepaalde vooroordelen om te keren en de perceptie van het conflict in West-Europa te veranderen.

In een interview met het Duitstalige Zwitserse dagblad Blick valt ze het idee aan dat Vladimir Poetin sinds 24 februari 2022 breed gesteund zou worden door zijn volk. "Het Russische volk steunt de oorlog in Oekraïne? Dat is niet waar. De westerse media, van wat ik heb gezien en gelezen, bestendigt dit valse idee door de cijfers van het Kremlin over de steun van de bevolking voor de oorlog in Oekraïne en voor Poetin over te nemen", onderstreept ze. Ze betwijfelt de geloofwaardigheid van deze cijfers sterk. "Als Europeanen Poetin er serieus van verdenken de verkiezingen te manipuleren, denkt u dan echt dat de opiniepeilingen van zijn regering betrouwbaar zijn?", benadrukt ze.

Om de diepe gevoelens van het Russische volk te achterhalen, moet men volgens Elena Kostyuchenko andere bronnen kiezen. "Je moet de cijfers van NGO's lezen, niet die van de overheid. Wat mensen zeggen in het openbaar en privé varieert enorm gezien de onderdrukking waar dissidenten onder lijden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van een NGO, dat binnenkort zal worden gepubliceerd en waarvan ik de exacte bron nog niet kan onthullen. In werkelijkheid zou slechts 15% van de Russische burgers de oorlog steunen. 15% zou zwaar tegen de oorlog zijn. De overige 70% zoud de oorlog 'tolereren'. 

(Tagtik/Source: Blick/Picture: Valery Tenevoy via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren