Tagtik

"Ministers verdienen helemaal niet te veel"

Bij de begrotingsbesprekingen wil premier Alexander De Croo (Open VLD) het goede voorbeeld geven en pleit hij voor een besparing met 8 procent van de weddes van de regeringsleden. Volgens politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) verdienen onze ministers echter niet te veel.

"Ministers verdienen helemaal niet te veel", zo stelt hij in Knack. "Ze staan permanent onder stress, het is een helse job. Parlement, partij en media kunnen hen elk moment ter verantwoording roepen, ze moeten voortdurend op hun woorden letten. Bovendien hangt een ontslag als het zwaard van Damocles boven hun hoofd."

Een veel gehoorde kritiek op ministers is dat zij door hun hoge weddes niet meer weten hoe het leven voor de gewone mens is. Volgens Maddens rijst de vraag echter wat de grondslag is voor die kloof tussen politicus en burger.

"Is dat het gevolg van het loon, of van de intensiteit van de job? Ze hebben simpelweg geen tijd voor huishoudelijke beslommeringen. In mindere mate geldt dat ook voor parlementsleden."

Maddens pleit voor meer structurele besparingen: "In plaats van anekdotische besparingen zou er structureel moeten worden ingegrepen in onze partijfinanciering van 75 miljoen euro per jaar. Ik zou zeggen: ministers, hou jullie loon, maar los onze problemen op."

(Fausto by Tagtik/Source: Knack/Picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren