Tagtik

België schenkt half miljard euro van Russen aan Zelensky

De Belgische federale regering heeft besloten om meer dan een half miljard euro extra uit te trekken voor extra steun aan Oekraïne. Dat geld komt echter van de Russen!

Met deze extra donatie komen premier Alexander De Croo en co na hun bezoek aan Kiev meteen tegemoet aan de noodkreten van de Oekraïense president Zelenski.
200 miljoen euro moet dienen om 155 mm-granaten aan te kopen. Daarnaast wordt er nog eens 334 miljoen uitgetrokken voor verschillende andere maatregelen. Een overzicht volgt hieronder.

Tegelijkertijd plaatst België bij de industrie nog een reeks militaire bestellingen voor Oekraïne. Het gaat om antidrone-systemen, raketten, andere types munitie en ontmijningssystemen. Samen nog eens goed voor 90 miljoen euro. Bijkomend medisch materiaal van Defensie bedraagt nog eens 1,3 miljoen euro extra. Ook via de Benelux en de F-16-coalitie komt er nogmaals bijkomende steun ter waarde van 100 miljoen euro voor verkenningsdrones, gepantserde ambulances, het onderhoud van de gevechtsvliegtuigen, de vorming van technici en het beheer van de vloot. De federale regering trekt eveneens nog eens  26 miljoen euro extra uit voor informatica. Alles samen goed voor een half miljard euro.

De Belgische defensieminister Dedonder en eerste minister De Croo benadrukten woensdag dat het geld niet door de Belgische belastingbetaler wordt opgehoest, maar afkomstig is van de winsten die worden gemaakt op de bevroren Russische tegoeden die in België geparkeerd staan.

(Tagtik/Source: Fed Gov - Nieuwsblad - De Standaard - HLN/Picture by Christophe Licoppe Licensed under the copyright law of the European Commission)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren