Tagtik

Zo maak je je lievelingstaart zonder boter

Let je op je lijn, geen boter meer, ben je intolerant, te hoge cholesterol … ? We hebben zo onze eigen reden om minder boter te gaan gebruiken. Want geef toe, het is toch altijd even slikken als je de hoeveelheid boter leest voor je favoriete cakereceptje. Maar onze lekkere appelcake of die smeuïge frangipane bakken zonder boter, kan dat?. Wees gerust, je cake is niet gedoemd om te mislukken want er bestaan alternatieven om boter (deels) te vervangen.

Gebruik een andere vetstof
Vervang de boter door dezelfde hoeveelheid van een andere vetstof of vul de boter aan met een andere vetstof tot je dezelfde hoeveelheid hebt. Voor vloeibare vervangers voeg je beter iets minder toe:
-gebruik vloeibare boter of plantaardige margarine
-kokosolie: omdat dit een verzadigd vet is, en dus minder gezond, is dit minder aangewezen, maar je kan je laatste restje opgebruiken
-zonnebloemolie of arachide-olie is ook een goede keuze. Deze hebben een neutrale smaak en kunnen tegen verhitting
-olijfolie: door zijn uitgesproken smaak gebruik je dit best enkel voor hartig gebak
Gebruik zeker geen notenolie (zoals walnotenolie of hazelnootolie)!

Appelmoes
Wist je dat appelmoes een perfecte vervanger is van boter? Zorg er wel voor dat je een gladde appelmoes hebt (gebruik hiervoor je staafmixer) en dat deze op kamertemperatuur is. De kans is ook groot dat je minder suiker nodig hebt omdat appels van nature al zoet zijn (suiker bij de appelmoes voegen moet dus ook zeker niet!).

Stel dat je in je recept 200 g roomboter moet gebruiken. Vervang dan gerust de helft ervan door appelmoes. Is sommige recepten kan je alle boter vervangen door een gelijk volume aan appelmoes. Maar vergeet niet dat roomboter wel een smaakmaker is.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren