Tagtik

Politie waarschuwt Belgische bevolking voor ‘filmgeld’

Politiediensten waarschuwen voor valse eurobiljetten die in West-Vlaanderen in omloop zijn. 

Het gaat om zogenaamd 'filmgeld'. Dat zijn valse bankbiljetten die in films worden gebruikt, maar natuurlijk niet gelden als echt betaalmiddel.

Politiezone Kouter, in West-Vlaanderen, waarschuwt inwoners en handelaars dat er namaakgeld circuleert. Het gaat om bankbiljetten van 20 euro. Dit filmgeld is gewoon te koop op het internet.

Hoe herken je het?
Er staat een waarschuwing aan de zijkant van deze biljetten: ‘this is not legal, it is to be used for motion props.’ Op de plaats waar normaal gezien de handtekening van de gouverneur van de Europese Centrale Bank staat, staat er bij dit valse geld ‘moviemoney’. Ook het hologram is fake.

Febelfin legt uit
Een echt bankbiljet wordt trouwens niet gedrukt op gewoon papier. Het voelt stevig aan en het moet een beetje knisperen. Op verschillende plaatsen voelt het biljet ook wat dikker aan. Dat is de inkt die je voelt. Wanneer je het bankbiljet tegen het licht houdt, dan zie je drie zaken: in het watermerk (witte kolom links) verschijnt het portret van prinses Europa. Nog altijd in het watermerk zie je de waarde van het biljet tevoorschijn komen. Bij een biljet van 5 euro is dat dus het cijfer 5. In het midden van het biljet zie je ook een veiligheidsdraad. Kantel je het bankbiljet zie je in de zilveren band (rechts op het biljet) het portret van Europa opduiken. En de waarde van het biljet onderaan links verandert van kleurschakering. Wanneer een of meer van deze kenmerken ontbreken, vertrouw je het best niet. Dat meldt Febelfin in een reactie op het valse geld in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren