Tagtik

Hooikoorts? Dit wist je nog niet over niezen

Met het hooikoortseizoen in aantocht zal je zeker en vast weer tal van mensen horen en zien niezen. Bij de ene persoon gebeurt dit al luidruchtiger dan bij de andere. Elke persoon niest namelijk op een andere manier. Onderstaande dingen wist je waarschijnlijk nog niet over niezen:

1. Je longcapaciteit bepaalt hoe hard je niest.

Niezen gebeurt door een geïrriteerd neusslijmvlies. De drielingzenuw stuurt vervolgens een signaal naar het reflexcentrum in je brein. Dat zorgt er vervolgens voor dat er verschillende spieren worden geactiveerd. De spieren rond je ribbenkast trekken bijvoorbeeld krachtig samen en hierdoor nies je. Dit mechanisme is voor iedereen hetzelfde, maar het geluid dat je produceert verschilt van persoon tot persoon. Waar de een stil en onopgemerkt niest, hoor je bij een ander een luide HAAATSJOEE. Hoe hard jouw geproest klinkt, ligt aan factoren zoals je longcapaciteit en de hoeveelheid lucht die je vooraf hebt ingeademd. Hoe meer lucht, hoe harder de nies. Gemiddeld produceer je zo’n 85 decibel met je snotuitstoot. Dat is net zo hard als het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen.

2. Het snot dat je uitniest blijft ongeveer 10 minuten in de lucht hangen. 

Als je niest komen er maar liefst 100.000 snot- en slijmdruppeltjes uit je neus. Deze snotdruppels kunnen volgens de onderzoekers van de Australische University of Queensland tot vier meter ver komen. 

Je snot blijft 10 minuten in de lucht hangen Met een nies stoot je een wolk van zo’n 100.000 snot- en slijmdruppeltjes uit. Volgens onderzoekers van de Australische University of Queensland kunnen deze snotdruppels ongeveer vier meter ver komen. Onderzoekers van het Amerikaanse Massachussetts Institute of Technology doen daar nog vier meter bovenop. Volgens hen kunnen de kleinste druppeltjes uit de slijmwolk een afstand van wel acht meter afleggen. De wolk beweegt en stijgt hierdoor op. De spuugdruppeltjes kunnen zo een hoogte van vier tot zes meter bereiken. Met een beetje pech belanden ze dan in het ventilatiesysteem van je kantoor. Op die manier blijft je snot tot wel tien minuten door de lucht zweven. Ook zonder airco blijven de druppeltjes nog wel even in de lucht hangen, hoe lang precies is niet bekend. Een goede reden dus om je elleboog voor je mond te doen.

3. Op openbare plekken nies je anders dan bij je thuis.

Niezen wordt nog vaak gezien als iets ongemanierd. Je wil mensen namelijk niet tot lat zijn. Daarom niezen we in het openbaar anders dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse lichaamstaalexpert Patti Woods onder 547 mensen. Bij 47 procent van de deelnemers spookte de gedachte 'hopelijk ben ik niemand tot last geweest' door hun hoofd als ze hadden geniest. Vandaar dat 45 procent in het openbaar zachter probeert te niezen dan thuis.

4. Niezen in je slaap is (bijna) onmogelijk

Tijdens je slaap wordt de niesreflex onderdrukt. Je lichaam geeft namelijk tijdens de slaap prioriteit aan andere lichaamsfuncties. De niesreflex wordt niet volledig uitgeschakeld. Bij hele irritante prikkels kan je alsnog niezen. De kans is wel groot dat je dan al wakker bent geschrokken van die irritante prikkel in je neus.

5. Het epileren van wenkbrauwen kan een niesbui veroorzaken.

Tijdens het epileren van je wenkbrauwen wordt namelijk de drielingzenuw geactiveerd. Deze zenuw heeft drie takken: een rond de ogen, een rond de neus en een rond de mond. Door de zenuw in de tak rond de ogen te activeren, kan ook het deel bij je neus worden gestimuleerd. Die prikkel zorgt er dan voor dat je moet niezen.

6. Wereldrecord niezen staat op 976 dagen

Er is ook een wereldrecord niezen. Dat staat op naam van de Britse Donna Griffiths. Zij kreeg op 13 januari 1981 een niesbui. De aanval werd pas na maar liefst 3 jaar gestopt. Alleen al in het eerste jaar nieste ze naar schatting een miljoen keer. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds onbekend wat de niesaanval veroorzaakte.

(FVDV for Tagtik/Source: Quest/Illustration Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren