Tagtik

Jonge bestuurder (20) krijgt 19 miljoen euro boete voor 4 overtredingen

Een jongeman uit het Antwerpse Niel kreeg bijzonder onaangenaam nieuws in zijn brievenbus.

Een 20-jarige Antwerpenaar heeft een monsterboete gekregen voor het rijden met een voorlopig rijbewijs zonder begeleider. In de brief van de FOD Financiën stond dat de gerechtskosten voor de politierechtbank maar liefst 19 miljoen euro bedroegen.

Het ging om 19.122.119,03 euro, om precies te zijn. "Iets te veel om te kunnen betalen met het geld van een vakantiejob", reageert zijn vader met een kwinkslag bij Het Laatste Nieuws. Maar ging het wel om een vergissing? En wat met de betaling van deze hallucinant hoge boete?

Peperduur tripje Parijs
De jonge twintiger beging zijn overtreding in augustus van 2023. Hij had er net een dagje Parijs opzitten en werd tegengehouden door de politie in het centrum van het West-Vlaamse Kortrijk. De jongeman reed door een rood stoplicht en de politie hield hem tegen. De politie-inspecteurs stelden vier overtredingen vast. De jongeman reed rond met een voorlopig rijbewijs zonder begeleider, hij had geen zichtbare ‘L’ achter op zijn voertuig, reed ‘s nachts rond en negeerde een rood stoplicht. De politie besloot dat hij zich voor de politierechtbank zou moeten verantwoorden. Hij kreeg er een boete van 960 euro.

Vervolgens kreeg de jongeman echter een geldboete van 19 miljoen euro opgestuurd. Het ging overduidelijk om een foutje, maar het gezin had in eerste instantie alle moeite van de wereld om de betrokken instanties te contacteren en duidelijk te maken dat dit was gebeurd. De FOD Financiën begreep het verhaal en geeft toe dat het om een opvallende fout gaat.

Datum in plaats van bedrag
De datum van de betekening van het vonnis van de politierechtbank (19-12-2023) werd door de gerechtsdeurwaarder per ongeluk ingevuld in het vakje van de gerechtskosten. Dus die 19-12 werd door het systeem gelezen als 19 miljoen.

De jongeman kan dus opgelucht ademhalen en moet enkel de 960 euro betalen. En hopelijk heeft hij ook zijn lesje geleerd.

(Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren