Tagtik

Busmaatschappij geeft overleden passagiers de schuld: "Met gordel waren ze nog in leven"

Woensdag kwamen vier mensen om het leven bij een ongeval met een Flixbus in Duitsland. 35 anderen raakten gewond. Was een ruzie tussen de buschauffeurs de oorzaak van het ongeval?

De bus was woensdagochtend om 8 uur in Berlijn vertrokken, met Zürich als bestemming. Even voor tien uur ging het mis: in de buurt van Leipzig belandde de bus naast de snelweg op zijn zijkant. Vier mensen stierven, één persoon is nog in levensgevaar, 35 mensen raakten gewond.

In de Duitse pers wordt gewag gemaakt van een ruzie tussen de twee buschauffeurs, een Tsjech van 62 en een Slowaak van 53. De Tsjech zou al kort na het vertrek in Berlijn verkeerd zijn gereden. Door de ruzie zou de chauffeur de controle over het stuur kunnen zijn kwijtgeraakt. Maar de baas van de maatschappij die voor Flixbus reed, lijkt de schuld nu in de schoenen van de passagiers te willen schuiven!

Het hoofd van de busmaatschappij die voor Flixbus de reis verzorgde wijst op de verantwoordelijkheid van de overleden passagiers. “Het is erg, maar ik moet het zeggen: als die mensen hun gordel hadden gedragen, zou iedereen nog leven”, zegt Pavel Steiner (54), de baas van de busmaatschappij Umbrella Mobility, dat namens Flixbus de lijn Berlijn-Zürich verzorgde, in de Duitse krant Bild.

“Het is een ongelooflijke tragedie, ik ben er kapot van. We hadden een ervaren man aan het stuur, de bus was de modernste die er is en was in januari nog gekeurd, en toch vielen er vier doden”, zegt Steiner, die kritisch is voor de slachtoffers. “Het is erg, maar ik moet het zeggen: als mensen hun gordel hadden gedragen, zou iedereen nog leven.”

De politie en het parket in Duitsland zijn een onderzoek geopend voor doodslag door nalatigheid en lichamelijk letsel door nalatigheid. De chauffeur riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

(SR and Fausto for Tagtik/Illustration picture: Konrad Krajewski for Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren