Tagtik

'Helft planten- en diersoorten verdwijnt'

De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor de mensheid. Maar ook de dieren- en plantenwereld zal er binnen enkele decennia compleet anders gaan uitzien als we niet ingrijpen.

Als we de klimaatsverandering niet drastisch aanpakken met extra aandacht voor de natuur, milieuvriendelijke maatregelen en alternatieven, zal tegen het einde van deze eeuw de helft van alle planten- en diersoorten uitgestorven zijn. Dat is de ontnuchterende conclusie van een rapport dat twee universiteiten samen met natuurbehoudsorganisatie WWF opmaakten.

De onderzoekers spaarden kosten noch moeite en onderzochten zo'n 80.000 planten- en diersoorten in 35 belangrijke natuurgebieden over de hele wereld. Zo verzamelden ze onder andere data op de Galapagoseilanden en in het Amazonewoud.

De onderzoeksvraag luidde 'Wordt de klimaatverandering voldoende aangepakt opdat de toekomst van al de planten- en diersoorten veilig is?' Het antwoord is allesbehalve positief.

Het WWF kwam erachter dat bij een gemiddelde temperatuursstijging van twee graden een kwart van de planten- en diersoorten uitgestorven zal zijn tegen de eeuwwisseling. Als die stijging zo'n 4.5 graden zal bedragen, verdwijnt zelfs minstens de helft.

Met dit hoogst verontrustende rapport hoopt het WWF elk land nog meer aan te zetten tot natuurbehoud.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren