Tagtik

'Oekraïne: de toekomstige nummer 1 leverancier van oorlogsmateriaal voor het Westen'

De defensie-industrie van Oekraïne moet weldra heel Europa kunnen bevoorraden. Althans, dat is het ambiteuze plan van president Zelenski.

Oekraïne had een bloeiende wapen-, transportvliegtuig-, pantservoertuig-, tank-, raket- en defensie-industrie voor de Russische invasie. Maar Vladimir Poetin liet de meeste fabrieken meteen bombarderen bij de start van de invasie. 

Heropbouw
Onder impuls van de Oekraïense president Zelenski heeft Kiev vorig jaar al een ambitieus plan uitgewerkt om van Oekraïne in sneltempo opnieuw “een internationale militaire hub” te maken. Net zoals het land dat destijds was voor de Sovjet-Unie, zij het dit keer voor het andere kamp: het Westen. Kiev ziet de ontwikkeling van de binnenlandse defensieproductie immers als een belangrijke impuls voor de fel geteisterde Oekraïense economie.

Bevoorraadt Oekraïne weldra elk Europees land? Om dit te kunnen realiseren zijn wel Westerse investeringen nodig.

De Europese Commissie werkt alvast aan een document dat de Oekraïense wapenindustrie naar het hart van de nieuwe westerse oorlogsmachine moet katapulteren, mede dankzij Europese subsidies en btw-vrijstellingen voor joint ventures met Oekraïense wapenbedrijven.

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration: Daniel Stuben for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren