Tagtik

Zo maak je die griezelige halloweenpompoen

We hebben allemaal al kunnen genieten van die lekkere pompoensoep en andere gerechtjes met pompoen. Maar deze week houden we die pompoenen toch voor de kinderen om er creatief mee aan de slag te gaan. De herfstvakantie staat voor de deur en dan willen kinderen een halloweenpompoen met alles erop en eraan voor de deur zetten. Die halloweenpompoen maken is een ideaal projectje om samen met de (klein)kinderen te doen.

Zo kies je die geschikte pompoen:
-kies een stevige pompoen zonder zachte plekken of schrammen in de schil, deze bewaren langer
-een vlakke onderkant zorgt ervoor dat hij mooi rechtop blijft staan
-kijk naar het steeltje; wanneer dit rimpelig en gegroefd is, is de pompoen waarschijnlijk al te rijp om nog lang te bewaren
Uithollen
Dit laat je best over aan oudere kinderen of volwassenen. Pompoenen zijn harde vruchten en even uitschieten met je mes kan pijnlijke gevolgen hebben.
-snijd het deksel er af en schraap het wat leeg
-maak de pompoen leeg; draden en zaden kan je makkelijk uit halen met je handen. Een ijsschep is hierbij ook een handig middeltje.
-schraap de wand af tot zo’n 2 cm overblijft. Tip: gooi het vruchtvlees niet weg! Bewaar dit om in gerechtjes te verwerken (soep …). Geen tijd, dan vries je het even in en gebruik je het later.
-dep dan met keukenpapier alles goed droog zodat je pompoen niet beschimmelt
Tekenen en uitsnijden
-laat kinderen een patroon of gezicht met stift tekenen op de pompoen met een stift. Als je een viltstift op waterbasis gebruikt, kan je foute lijnen nog afwassen. Zorg ervoor dat de pompoen mooi rechtstaat voor je begint te tekenen en begin zeker niet te laag te tekenen.
-gebruik een gekarteld mes om voorzichtig langs de lijnen te snijden. Weet ook dat je met een scherp mes snel uitglijdt!
-oeps, teveel weggesneden? Geen probleem, met een tandenstoker kan je het afgebroken stuk repareren
Klaar?
Maak de binnenkant en de uitsnijdingen nog eens proper met keukenpapier. Plaats er theelichtjes of een kaars in. Plaats het deksel er even op tot er een zwarte vlek aan de binnenkant ontstaat. Zo weet je waar je best een gat maakt om de rook en warmte te laten ontsnappen.

Je kan ook voor een veilig alternatief kiezen zoals bv. kerstlichtjes op batterijen of een glow-in-the-dark breeklicht.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren