Tagtik

Vergeet de vogels niet in deze hitte

In de winter bij vriestemperaturen denken heel wat mensen aan de vogels en plaatsen ze in hun tuin eten en een bakje met water. Maar hoe zit dat bij warme temperaturen? Wat kunnen we dan doen voor de vogels?

Hoofdredacteur Jeroen Denaeghel van vogelmagazine Fwiet op Radio 2: “Ook vogels zien af van de hitte, dat zie je aan hun bek die een beetje open staat. Ze hebben dorst, maar vinden nog steeds water in waterlopen en rivieren. Alleen zijn die plekken waar vogels water vinden niet altijd snel te bereiken. Soms moet een vogel een aantal kilometers vliegen, wat ook een inspanning vraagt. Als een vogel zich moet bezighouden met het zoeken van water, kan hij zich niet bezighouden met voedsel zoeken voor zijn kroost.”

Wat kunnen wij dan doen bij deze hitte voor de vogels?
Plaats op een beschutte plaats in je tuin een schaaltje water voor de vogels. Zorg er wel voor dat katten er niet bij kunnen en niet in een hoek zodat de vogels snel kunnen wegvliegen. Kies voor een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dan 5 cm zodat jonge vogels er niet in kunnen verdrinken.

Vogels gebruiken het water niet alleen om te drinken maar ook om een bad te nemen en hun veren in conditie te houden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren