Tagtik

Ontdek de vele voordelen van de herfst

De herfst is in het land! Dat hebben we op onze wandelingen al kunnen zien. De dagen worden al wat korter en wat frisser. Toch is de herfst een belangrijk seizoen voor onze gezondheid: we bouwen immers ongemerkt ons immuunsysteem op om ons te wapenen tegen de winter. Trek dus die warme trui en jas aan en ga naar buiten om te genieten van de schoonheid van de natuur! Het doet ons lichaam én onze geest zo’n deugd!

Goed voor ons lichaam
De koelere herfstlucht verhoogt onze stofwisseling waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Dit activeert de gezondheid van ons immuunsysteem. Toch wel belangrijk in deze periode waarin verkoudheden en griep de kop opsteken. Dus ook bij koudere temperaturen kunnen we ons goed voelen!

Lager stressniveau
Groene ruimtes verminderen de stresshormonen cortisol en stimuleren de productie van endorfine en dopamine, die allemaal geluk bevorderen. Stressvermindering verhoogt de immuunfunctie, vermindert ontstekingen waardoor het immuunsysteem beter werkt.

Meer fysiek actief
Koelere temperaturen stimuleren ons om buiten fysiek bezig te zijn zodat we het warm krijgen.
Gevolg: verhoogde bloedcirculatie en verhoogd metabolisme zodat weerom het immuunsysteem wordt bevorderd. Dus minder kans dat je het slachtoffer wordt van die vervelende griep of verkoudheid.

Nostalgie, maar soms ook negatieve emoties
Vallende en gekleurde herfstbladeren wekken soms een emotie op. Maak een wandeling door bekende bossen, luister naar muziek die je kunt associëren met het herfstseizoen, ga appels, peren of pompoenen plukken. Kijk vooral hoe de seizoenen veranderen.
Sommige negatieve emoties die verband houden met het herfstseizoen, probeer je onder controle te houden door ze over je heen te laten stromen. Nadien train je je geest om het herfstseizoen te associëren met een gelukkiger en vrolijke ervaring.

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNet Magazine/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren