Tagtik

Is donker brood eigenlijk wel gezonder?

Donker brood is gezond, dat werd ons altijd verteld door onze (groot)ouders. Maar klopt het ook dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder? Wel, de bruine kleur van je brood zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Donker brood kan het meest gezonde brood zijn in het assortiment van bij de bakker, maar het kan ook zijn dat een lichter brood gezonder is.

Om te bepalen hoe gezond een brood is, moet je weten waarvan het brood gemaakt is: van bloem, meel of volkorenmeel? Maar dat kan je niet aan de buitenkant zien.

Witbrood
Gemaakt van bloem. Bloem is het gemalen binnenste van de graankorrel. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich echter in de zemel (de buitenste laag van de korrel). Witbrood bevat dus minder van deze stoffen dan (volkoren)meel. 

Bruinbrood
De basis van dit brood is meel (een combinatie van bloem en volkorenmeel). De term ‘bruinbrood’ is overigens wettelijk bepaald: je mag een brood alleen zo noemen als (volkoren)meel het voornaamste meelbestanddeel is en als je de zemelen met het blote oog kan waarnemen.

Volkorenbrood
Gemaakt van volkorenmeel. Voor deze meelsoort vermaalt men de hele korrel. Daardoor bevat volkorenbrood de meeste voedingsstoffen zoals B-vitamines, ijzer en vezels die zorgen voor een goede darmwerking.

Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijk brood.
Maar de bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. De bruine kleur ontstaat namelijk door het gebruik van geroosterd moutmeel en/of gebrande suiker. Een donker brood in de winkel kan dus volkoren zijn, wat hem zeker gezond maakt. Het kan ook een praktisch wit brood zijn, waardoor hij minder voedingsstoffen bevat. Het brood is dan niet ongezond, maar bevat minder voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Om de voedingswaarde van een brood te kennen, moet je dus op de ingrediënten letten, en dan vooral op de basis van het brood. Maar je kan het ook gewoon vragen aan je bakker!

(FVDV for Tagtik/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren