Tagtik

Daarom is thee de nieuwe wijn

Een lekker kopje thee in de namiddag, met een stukje cake er bij is heerlijk. Maar de tijd dat thee wordt geassocieerd met koffie is voorbij. Wist je dat de dag van vandaag thee wordt gedronken van bij het ontbijt ’s morgens tot bij het dessert ‘s avonds. Waarschijnlijk heb je al de trendy en uitgebreide theekaarten in de horeca ontdekt. Dit komt omdat thee ondertussen een fijnproeversdrank is geworden, die uitstekend past bij vele voedingsmiddelen. Het vervangen van wijn door thee heeft trouwens aangename voordelen. Waar wijn soms de smaak van het eten overstemt, haalt thee juist de smaak van het eten meer naar voren. Net als wijn is het een kwestie van proeven en experimenteren tot je jouw eigen smaakprofiel ontdekt. Je kan de thee gerust serveren in wijnglazen of in kleine (porseleinen) kopjes.

Wijn en thee hebben trouwens heel wat gelijkenissen:
-elke thee heeft zijn verhaal, net als wijn
-thee drinken brengt net als wijn drinken, mensen samen: een gezellige babbel, tafelen met vrienden of familie, op een terrasje in de stad …
-de smaakvariaties zijn even groot als bij wijn
-de kwaliteit van thee wordt ook bepaald door: ligging, klimaat, bodem, variëteit, productieproces en vakmanschap
-voor elk gerecht vind je zowel een passende wijn als thee

Proeven en experimenteren is de boodschap; kies your cup of tea!

Hier wat ideeën welke theesoorten bij welke maaltijden of etenswaren passen:

Groene thee
Deze thee is net zo veelzijdig als witte wijn: heerlijk bij vis-, kip- en rijstgerechten. Sommige groene theesoorten zijn ook lekker bij kaas, salades en de oosterse keuken.

Witte thee
Ideaal bij kaas! Doet het ook goed bij pittig gekruide gerechten. Deze thee bezit de eigenschap de smaak te neutraliseren, waardoor dit ook de perfecte thee is voor tussen de gerechten door.

Zwarte thee
Deze thee is best te vergelijken met rode wijn. De tannines in de thee passen perfect bij vleesgerechten en curries. Sommige soorten doen het ook prima bij (pure)chocolade of andere zoete desserts.

Rooibos thee
Deze thee vervangt jouw dessertwijn; door zijn zoete, kruidige karakter is dit de ideale combinatie met zoete gerechten.

En deze voordelen van het drinken van thee in plaats van wijn mag je zeker niet vergeten: betere slaap en weerstand, gezondere lever, een huid die straalt, zonder kater fris opstaan, een portemonnee die voller is en … minder kilo’s op de weegschaal!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren