Tagtik

Brood voor de eendjes? Beter niet doen!

Vakantietijd! En dan gaan we op stap met de (klein)kinderen. Wat is er leuker dan naar een park te trekken en te kijken naar de eendjes die er in de vijver zwemmen? Kinderen vinden het dan ook leuk om brood te geven aan de eendjes. Maar is dit wel verstandig?

"Zomaar brood, en zeker wit brood, geven aan eender welke vogel is eigenlijk niet verstandig", legt dierenexpert Chris Dusauchoit uit op Radio 2. Want dat brood begint te gisten in de maag van de vogel en het zwelt enorm op. "Dat geeft vogels de indruk dat ze voldaan zijn, terwijl het brood weinig voedingswaarde bevat. Ik zou het zeker niet doen".

Je mag gerust wel je tafelkleed met broodkruimels leegschudden in de tuin, adviseert Dusauchoit. Ook een overrijp stukje appel of peer ophangen in de tuin kan perfect, net als allerhande noten en pitten. In de winter kan je ook aan vetbollen denken. "Nu is het eigenlijk nog te warm daarvoor, want ze vinden zelf nog makkelijk hun voer. Het voordeel is wel, bied je nu al iets van voeder aan, dan weten ze waar ze moeten gaan zoeken eens het écht nodig is."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren